PLANTER

Akebia

Akebia quinata

Delvis stedsegrøn eller løvfældende klatreplante med elegante hånddelte blade, lilla blomster der dufter af vanille og honning.

I varme egne får den spiselige pølseformede, lilla frugter.
Frugten bruges i Kina til at fremme menstruation, fremme kredsløbet, øge svedafsondring under feber. Den er god for leveren og afhjælper betændelse i huden. Dens indhold af kaliumsalt gør den til et vanddrivende middel ved væskeophobning og urinvejslidelser.

Alm. løvefod

Alchemilla vulgaris

Planten har altid været benyttet som sårheler. Den er astringerende, hvilket bevirker blodstandsning.
I folkemedicinen har den været anvendt til at reducere kraftig menstruation, lindre kramper ved menstruations, normalisere menstruationens cyklus mm. Plantens astringerende egenskaber gør den anvendelig ved tarmbetændelse og diarre`

 

Anisisop

Agastache foeniculum

En plante, der med sit udseende og duft vil gøre sig godt i staudebedet. Bier og sommerfugle elsker den.
Blomsterne egner sig fint til pynt på salater og desserter. Bladene er finthakkede gode i fiskesovs, salater m.m. Den tåler kogning uden at miste sin lakridssmagen.

Anisisop giver, både som frisk eller tørret, blomst eller blade, en velsmagende te. Den er en god snapseplante, der giver en mild smag.

I folkemedicinen har den været anvendt mod hoste og visse forkølelser. Indianerne har brugt dem som febernedsættende middel. De knuste blade har været benyttet til at lægge på sår, bylder og forbrændinger.

Ambra

Artemisia abrotanum

En flerårig, fuld hårdfør busk der kan blive op til 1 m. høj. Duften kan variere fra citron over kamfer til cola. Den er især dyrket som duftplante, men anvendes også som snapseurt eller som krydderurt.
Cola planten er en Ambra

Amerikansk kartoffelbønne

Apios americana

Amerikansk Kartoffelbønne er en flerårig og 2-3 m. høj slyngende plante med finnede blade, rødbrune blomster, der efterfølges af spiselige bønner. Under jorden får den spiselige sprøde nærende knolde der har et højt indhold af stivelse og protein. Kartoffelbønnen holder af fugtig jord og sol-halvskygge.
Knoldene spises rå eller kogte. De kan også tørres hvorefter de bliver malet på en kaffekværn og tilsættes brød eller supper som fortykkelse mm.
Allerede fra det første år høste knolde, men den skal være 2-3 år for at give et større udbytte. Man kan da alt efter omstændighederne regne med op til 2 kg. pr. plante. Knoldene kan høstes på alle tider af året, men smagen er bedst om efteråret.

Aztekisk sødeurt

Lippia dulcis

Flerårig 15-20 cm høj hurtigt voksende plante fra Mellemamerika. Den har aromatisk løv og små hvide blomster.
Bladene har en intens sød smag (1000 x sukkers sødeværdi), der i små mængder anvendes i urtete mm.
Planten er ikke vinterhårdfør og holder af et solrigt vindue om vinteren.
Den må ikke anvendes af gravide.